Obsesia şi adaptarea rapidă
by Radu Lucian Alexandru
"1. Obsesia ca semnal psihic apare atunci când a avut loc o schimbare a sistemului iar noi întârziem să ne adaptăm acesteia (să refacem dizarmoniile pe care aceasta le-a produs).
2. Ca semnal psihic, obsesia apare deci ca o formă de manifestare a suferinţei psihice (fiind o suferinţă psihică repetată – care creşte în intensitate cu fiecare repetare) şi ne este transmisă de supraconştient pentru a ne indica că în acel moment menţinem în psihic raţionamente greşite (aşteptări false), care ne împiedică să ne adaptăm optim şi rapid unei schimbări ce a afectat armonia sistemului propriu.
3. Acest semnal se declanşează în momentul când intrăm în contact cu un stimul nou şi nu reuşim nicicum să ne adaptăm lui.
4. Pentru a face o comparaţie elocventă, e ca şi cum cineva ar aduce un dulap mare şi l-ar pune în mijlocul camerei unde stăm, astfel că începând cu prima dată când luăm contact cu această schimbare, dacă nu ne adaptăm optim ei (de exemplu prin punerea dulapului într-un colţ sau prin scoaterea lui afară) refăcând ordinea şi armonia din cameră, o să fim “obsedaţi” de acest dulap – de fiecare dată când vrem să facem ceva în casă ne vom împiedica de el.
5. Obsesia deci apare ca repetare a unui semnal de alarmă în mod continuu, până când stimulul care l-a declanşat – elementul perturbator al armoniei unui sistem – este împiedicat să se mai manifeste.
6. Prin urmare obsesia, ca stare de alarmă, dispare doar când armonia sistemului este refăcută (dulapul “este pus la locul lui”)."